Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
.

 
  Τη  δημιουργία Σχολής Κρέατος στη Λέσβο πρότεινε με επιστολή του προς την αρμόδια Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης.

      Όπως  τονίζει στην επιστολή που απέστειλε σήμερα, Τετάρτη (7-4-2010), ο κ. Σηφουνάκης, η λειτουργία της Σχολής Κρέατος στη Λέσβο θα συμβάλει στην αναβάθμιση της κτηνοτροφίας στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, αφού σε αυτή τη σχολή θα μπορούν να φοιτούν νέοι από τα νησιά του Β. Αιγαίου, Σάμο , Χίο , Λήμνο, Ικαρία και Αϊ Στράτη.

      Το  πλήρες κείμενο της επιστολής του Υφυπουργού Υποδομών , Μεταφορών και Δικτύων Νίκου Σηφουνάκη προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως εξής :  

      «Στη Λέσβο, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, εκτρέφεται μεγάλος πληθυσμός αιγοπροβάτων αλλά και βοοειδών, παράγονται δε εξαιρετικής ποιότητας κρέατα και τυριά, ένα μεγάλο μέρος των  οποίων εξάγεται.

      Με  βάση πρόσφατα στατιστικά στοιχεία υπολογίζεται ότι εκτρέφονται 300.000 αιγοπρόβατα, 5.000 βοοειδή, και 2.000 χοίροι.

      Ενώ η κατ’ έτος παραγωγή κρέατος κατανέμεται  περίπου σε 150 τόνους αμνοεριφίων, 40 αιγοπροβάτων, 53 βοοειδών και 7 χοίρων.

      Για τις ανάγκες των ζωέμπορων  και κρεοπωλών λειτουργούν σήμερα στο νησί 6 σφαγεία (Καλλονή 2, Ερεσός, Σκαλοχώρι, Σκόπελο και Μανταμάδο).

      Τα  τελευταία χρόνια, με τον εκσυγχρονισμό  της νομοθεσίας που διέπει την  παραγωγή, εμπορία και διάθεση  νωπών κρεάτων και την υποχρεωτική φοίτηση σε σχολή όλων όσων θέλουν να ασκήσουν το επάγγελμα του κρεοπώλη, αναγκάζονται πολλοί νησιώτες για μεγάλο χρονικό διάστημα να μεταβαίνουν στην Αθήνα.

      Έχω τη γνώμη ότι τα ανωτέρω στοιχεία συνηγορούν γι αυτό παρακαλώ να εξετάσετε  την δυνατότητα να λειτουργήσει στη Λέσβο Σχολή Κρέατος, στην οποία θα εξυπηρετηθούν και οι ενδιαφερόμενοι από άλλα νησιά του Αιγαίου (Χίο, Σάμο, Λήμνο, Ικαρία), που συνδέονται τακτικά με ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια.

      Η λειτουργία Σχολής Κρέατος στη Λέσβο θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της κτηνοτροφίας  και στη γενικότερη ανάπτυξη του νησιού.

      Παρακαλώ  όπως με ενημερώστε σχετικά για την  όποια εξέλιξη του θέματος».